+46 (0) 864 16363 info@beautycenter.se

IPL behandling ytliga blodkärl

Vad är IPL?

IPL står för Intense Pulsed light (intensivt pulserande ljus). Maskinen ger ifrån sig starka och kontrollerande pulser av filtrerat ljus. Ljuset är bredspektrat med olika våglängder som genom rätt energi, filtrering och hastighet värmer upp vävnaden och angriper det vi vill behandla.

Varför får jag ytliga blodkärl?

Ytliga kärl benämns även telangiektasier. Dessa bildas när små ytliga vener i huden drabbas av ett förhöjt tryck, kärlen vidgas, blir synliga och kroniskt vidgade. De tunnaste brukar vara röda till färgen och de grövre får en mörkare mer blåaktig färg. Konsumtion av alkohol, solexponering, kyla, torr luft och rökning är faktorer som kan ge ytligt vidgade kärl. Vid ökad puls och nervositet ökar cirkulationen i kroppen och blod pumpas ut i kärlen, detta leder i sin tur till en tillfällig rodnad. I ansiktet är huden tunn och där finns många tunna kärl som syns tydligt på huden.

Vad händer med kärlen när vi behandlar dom med IPL?

Vid behandling av kärl söker sig IPL ljuset efter ett upptagningsämne, i detta fall hemoglobinet som är ett protein som finns i röda blodkroppar. IPL ljuset omvandlas till värme i dom röda blodkropparna vilket får kärlet att koagulera. Det innebär att blodet stelnar och blir till en slaggprodukt som kroppen i sin tur transporterar bort via lymfsystemet. Ibland kan man se att kärlen försvinner direkt och i andra fall kan upprepade behandlingar krävas för att uppnå önskat resultat.

Kan hudtillståndet rosacea förbättras av IPL?

Ja. Genom att få ner mängden kärl som en rosacea hud ofta är prydd av kan vi uppnå en förbättring av tillståndet. Detta kräver oftast upprepade besök då en hud med rosacea behandlas med en lägre styrka.

Hur går behandlingen till?

  • Terapeuten och kunden tar på sig skyddsglasögon.
  • En kall gele appliceras på behandlingsområdet.
  • Prisman på IPL munstycket skickar pulser med ljus i djupare delar av läderhuden där det absorberas av hemoglobinet. Ljuspulserna känns som en snärt följd av en värmekänsla i huden.
  • Efter behandlingen torkas gelen bort och huden smörjs in. En rodnad och lätt svullnad i huden kan kvarstå efter behandlingen, detta lägger sig normalt inom några timmar. Det går bra att applicera makeup direkt efter behandlingen.

 

Behöver jag upprepa behandlingen?

Vissa uppnår önskat resultat med en behandling medans andra kan behöva flera. Behandlingen kan göras med 4 veckors intervaller. Har du en benägenhet att bilda ytliga kärl så kommer dom troligen uppkomma fortsatt genom livet, därför kan behandlingen behöva upprepas för att underhålla resultatet.

 

Vad behöver veta innan jag gör en IPL behandling?

  • För att behandla ytliga kärl får huden ej vara för brun. Är du osäker på om behandlingen passar dig ber vi dig boka en kostnadsfri konsultation.
  • Huden får ej vara solbränd när du genomför behandlingen.
  • Brun utan sol ska inte användas på minst 4 veckor innan behandlingen.
  • Det går ej att behandla kärl för nära ögonen eller på läpparna.
  • Om du samtidigt behandlas med läkemedel som gör huden extra ljuskänslig t.ex. a-vitamin, Roaccutan/Isotretionin och antibiotika ska du avstå från behandlingen. Är du osäker på om du intar en medicin som gör dig ljuskänslig rådfråga med din läkare innan.
  • Efter en behandling med IPL är huden extra ljuskänslig och ska ej exponeras för solljus minst 4 veckor efter behandlingen. Spf 50 används för att skydda huden efter behandlingen.

 

Bilderna nedan visar resultatet direkt efter behandlingen. Slutresultatet nås efter ca 4 veckor. Tryck på bilderna för att förstora upp dom.

 

Boka tid för enstaka kärl runt näsa eller på kinder:

Boka Enstaka Kärl

 

Har du utspridda kärl i ansiktet boka tid för halvt ansikte eller helt ansikte beroende på hur stor yta du vill behandla:

Boka Kärl Ansikte

 

För att boka kostnadsfri konsultation:

Konsultation IPL Hud