+46 (0) 864 16363 info@beautycenter.se

IPL hos Stockholms beauty center

Vad är IPL?

IPL är en behandling som funnits sedan i början av 1990-talet. Det är en beprövad metod som forskats på och är en säker behandling. IPL är en förkortning på intensivt pulserande ljus (intense pulsed light). Teknologin består av korta och intensiva ljuspulser. IPL producerar ljus i olika våglängder, till skillnad från laser som är ljus av endast en våglängd. Med IPL kan vi arbeta på olika områden i huden som kärl, pigment, kollagenstimulering och permanent hårborttagning. Beroende på om vi behandlar hud eller hår så arbetar vi med olika munstycken som har olika färg på ljuset.

IPL – Permanent hårborttagning

De flesta hud- och hårtyperna går att behandla med IPL men ju mörkare håret är mot en ljus hud desto bättre resultat. Hår som är mörkare än huden runtom går att behandla. Vitt, rött och grått hår går inte att behandla med IPL.

Ljuset söker sig till pigmentet i hårstrået och leds ned i hårsäcken där det omvandlas till värme. Vid 70° C förstörs proteinet i de hårsäckarna som befinner sig i tillväxtfasen (anagena fasen). Hårsäckarna befinner sig inte i denna fas samtidigt därför måste behandlingen upprepas för att allt hår ska försvinna. Ca 5-8 behandlingar (en generell uppskattning) med 6-8 veckors intervaller är en uppskattning på en behandlingsplan för att ödelägga alla hårsäckar i ett område. Det finns forskning på att ett växande hårstrå som ödeläggs inte växer tillbaka. Hårväxt kan däremot aktiveras av hormonell påverkan (t.ex klimakteriet), detta rör sig då om nya hårstrån och hårsäckar som legat vilande.

IPL – Kärl, pigment och hudföryngring

I kroppen har vi massor av kärl, stora och små. I ansiktet är dom oftast tunnare och går att behandla med IPL. Kärlen i ansiktet vidgas och blir mer framträdande av olika faktorer som bland annat solexponering, ärftlighet, väderomväxlingar, alkohol och rökning. Rosacea är ett hudtillstånd där kärlen uppträder synligt, huden blir röd samt känns ofta varm och irriterad. Genom att minimera kärlen i ett samband med rosacea kan tillståndet förbättras.

Pigmenteringar är vanligt förekommande och är ett överskott av av melanin (produceras av pigmentceller). Huvudfaktorn som ger uppkomsten av pigmenteringar är solexponering, dessa kan vi reducera med IPL. IPL-ljuset leds till de överpigmenterade cellerna och sönderdelar pigmentet. Hormonella pigmenteringar som chloasma/melasma behandlas inte med IPL då detta kan förvärra tillståndet. För hormonella pigmenteringar rekommenderas kemisk peeling eller PRX-T33.

Med åldern avtar produktionen av av kollagen och elastin i huden vilket resulterar i att rynkor uppstår och huden blir slappare. Värmen som produceras med IPL aktiverar fibroblasterna som producerar kollagen och elastin. Fibroblasternas aktivitet leder till att huden återfår elasticitet och stramas åt.

 

Boka Tid Hårborttagning Boka Tid Hudföryngring